Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Η πρώτη μέρα στο σχολείο



 
Πολλά δάκρυα πρόκειται να χυθούν την πρώτη μέρα στο σχολείο. Και φυσικά δε μιλούμε μόνο για τα δάκρυα  των παιδιών. Πολλοί γονείς τα «βάφουνε» μαύρα και αγχώνονται όταν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο για πρώτη φορά.Ίσως μάλιστα περισσότερο από τα παιδιά τους. Για αυτό το λόγο, οι γονείς θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους να μη δείξουν το άγχος τους μπροστά στο παιδί τους. Αν η μητέρα, πηγαίνοντας το παιδί της στο σχολείο, μουρμουρίζει με ραγισμένη την καρδιά «Αχ παιδί μου», αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσει καθόλου. 
Οι γονείς ανησυχούν για για διάφορα θέματα, όπως η εικόνα που θα δώσουν τα παιδιά τους εκτός οικογένειας, πως θα τα πάνε με τα άλλα παιδιά, αν θα έχουν φίλους, αν θα είναι καλοί μαθητές, αν θα ικανοποιήσουν τις προσδοκίες τους,κα Επίσης, οι γονείς φοβούνται τόσο πολύ για ζητήματα όπως η κακομεταχείριση των παιδιών και η βία, ώστε να αισθάνονται μεγάλο άγχος όταν πρέπει να παραδώσουν σε κάποιους άλλους την άμεση επίβλεψη των παιδιών τους. Είναι οι ίδιοι που θα πρέπει να δουλέψουν πολύ πάνω στο θέμα αυτό με άλλους γονείς στο σχολείο, ώστε να μη μεταφέρουν τις ανησυχίες τους στα παιδιά τους.
Παρακάτω προτείνονται κάποιες ενέργειες, ώστε να βοηθήθούν οι γονείς ξεπεράσουν το πρόβλημα πιο εύκολα.
  • Να κάνουν ένα μικρό δοκιμαστικό χωρισμό, όπως ένα σύντομο ταξίδι σε κάποιο συγγενικό τους σπίτι, ώστε να συνηθίσουν στην ιδέα ότι το παιδί έφυγε από κοντά τους.
  • Να ζητήσουν να μάθουν για το σχολείο -το περιβάλλον, το μέγεθος της τάξης και άλλα. Έστω και αν δεν έχουν τη δυνατότητα επιλογής του σχολείου, που θα στείλουν το παιδί τους, είναι τουλάχιστον καλό να ξέρουν που το στέλλουν. Επισκεφτείτε το σχολείο εκ των προτέρων με το παιδί για να γνωρίσει το/τη δάσκαλο/δασκάλα του.
  • Να είναι περήφανοι που το παιδί γίνεται ανεξάρτητο.
  • Να θυμούνται ότι εκεί υπάρχουν άλλοι ενήλικες, που μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους να αντεπεξέλθει από διάφορες καταστάσεις.
  • Να θυμούνται επίσης ότι ο χωρισμός είναι και απαραίτητος και επιθυμητός. Είναι μια θετική κατάσταση, που δείχνει ότι το παιδί μεγαλώνει.
  • Όταν οι γονείς μπορέσουν να επιβληθούν στα συναισθήματα τους, τότε θα μπορέσουν να βοηθήσουν το παιδί τους να μεταβεί πιο εύκολα από το σπίτι στο σχολείο. Ενεργώντας έτσι, ώστε να διαβεβαιωθεί το παιδί τους, ότι θα πετύχει στο σχολείο, αυτό θα βοηθήσει και τους ίδιους στη μείωση του άγχους των.
  • Να είναι ενθουσιασμένοι για την αλλαγή. Αν είναι συγκινημένοι και οπλισμένοι με θάρρος, τότε θα είναι και το παιδί τους.
  • Να διευθετήσουν μια μέρα παιγνιδιού με κάποιο άλλο παιδί της τάξης του, ώστε να δει ένα φιλικό πρόσωπο όταν θα μπαίνει στην τάξη.
  • Να αρχίζουν τις καθημερινές δουλειές ρουτίνας, ώστε να δείχνουν, ότι η ζωή συνεχίζεται. Βάλτε το παιδί να ασχοληθεί με το πακετάρισμα του μεσημεριανού φαγητού του ή να βρει τα ρούχα που θα φορέσει.
  • Την πρώτη μέρα να δώσουν στον εαυτό τους και στο παιδί περισσότερο χρόνο, για να κουβεντιάσουν μεταξύ τους.
Μην παρατείνετε τον αποχαιρετισμό. Απλά θα κάνετε το χωρισμό πιο δύσκολο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου